Kaliteli Uykunun Sırları Neler?
Uyku nedir? Aslında 60-70 yıl öncesine kadar bu soruyla ilgili çok da fazla bilgi yoktu. Bilimsel olarak uykunun insan yaşamında eylemsiz bir parça olarak görüldüğünü bile söyleyebiliriz. Son yıllarda yapılan araştırmalar ise uyku sırasında vücudun adeta yenilendiği ve çok beyin aktivitelerinin de çok yoğun olduğu anlaşıldı. Bu bilgiler ışığında da kaliteli uykunun önemi kat kat arttı.
Peki, kaliteli uyku nedir? İyi uykunun sırları nelerdir? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, yazımızda aydınlatıcı bilgilere ulaşabilirsiniz. Harika uykular sonrası günlere muhteşem başlangıçlar yapacağınız bir ömür diliyoruz!
Uyku Kalitesi ve Beslenme İlişkisi
Aslında kaliteli uykunun anahtarı kaliteli bir hayat yaşamaktan geçiyor. Yani sağlıklı besleniyor, fiziksel aktiviteye gereken önemi veriyor ve psikolojik sağlığınızı önemsiyorsanız aslında uykularınızın düzensiz ve sorunlu olması da pek mümkün değil.
Özellikle uykunun beslenmeyle çok yakın bir ilişkisi var. Gün içinde ağır beslendiyseniz ve yatağa girmeden hemen önce de bir şeyler atıştırdıysanız o gün dünyanın en harika atmosferinde yatağa uzansanız bile uykuya dalmanız ve deliksiz bir uyku çekmeniz pek mümkün değildir.
Yatağa girmeden yaklaşık 3 saat öncesinde yemek yemeyi bırakmanız iyi olur. Mideyi ekşitecek gazlı içeceklerden uzak durmakta da fayda vardır.
Uyku kalitesini en çok etkileyen içecekler kafeinli içecekler, tenin bulunduran çaylar ve alkoldür. Günlük rutininizde çay kahveyi bol bol tüketiyor sonra da yatağa girince niye beni uyku tutmuyor diye düşünüyorsanız, cevabı almış olmalısınız.
Uyku Rutininizi Bireysel Özelliklerinize Göre Ayarlayın
En az şu kadar, en çok bu kadar saat uyumak gerekir, gece şu kadar uyunduysa gündüz de bu kadar uyunabilir gibi birçok kurala internetten erişebilirsiniz. Bilimsel çalışmalara bakıldığı zaman ise uyku rutini konusunda herkese uyan net bilgiler olmadığını görüyoruz.
Ortalama bir aralık verilecek olursa günde 6-8 saat uyumanın yetişkin bir birey için yeterli olabileceğini söyleyebiliriz. Karanlıkta uyumanın ve gün aydınlanmaya başladığında uyanık olmanın hormon dengeleri açısından sağlıklı olduğuna dair araştırmalar da bulunuyor. Gündüz şekerlemeleri için ise 12:00-15:00 arası verimli saatler olarak gösteriliyor.
Yatağa Girmeden Önce Neler Yapılmalı?
Kaliteli bir uykunun temeli aslında yatağa girmeden ve uzanmadan önceki birkaç saatin nasıl değerlendirildiğinde de yatıyor. Yatmaya yakın zamanlarda yapılan fiziksel egzersizler uykuya dalmayı zorlaştırabiliyor. Yatma saati yaklaştıkça fiziksel olarak da dinginleşmeye başlamak vücudu uykuya hazırlıyor. Yatak odası perdelerinin kalın olması, ışıklandırmanın loş olması, olabildiğince sessizliğin yakalanması tatlı bir uykunun sırları arasında diyebiliriz.
Uykuya dalmakta zorlanmanızın nedeni geçmiş kaygılarının ve gelecek endişelerinin zihninizde uçuşması ise nefes egzersizleri işinize yarayacaktır. Yatak odasında açık halde bulunan bilgisayar ve telefonlar yaydıkları radyasyon ile uyku kalitesini düşürebilirler. Bu yüzden elektronik cihazları uyumadan önce kapatmakta fayda vardır. Odanın çok sıcak ya da çok soğuk olması da uykuya dalmayı zorlaştırabilir. İdeal oda sıcaklığı 22-24 derece arasındadır. İyi bir uykunun püf noktalarından biri de uykunuz gelince yatağa girmektir. Yatağa yattınız ve yarım saat geçmesine rağmen hala uyuyamıyorsanız, kitap okumayı deneyebilirsiniz.
İyi besleniyorum, spor yapıyorum, stresten de olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum ama yine de uyku problemim var mı diyorsunuz? Ya da bazı rahatsızlıklarınız, ağrılarınız var ve uyku kaliteniz oldukça düşmüş durumda… Belki de yatağınızı değiştirmeniz gerekiyordur, ne dersiniz? Mondisleep yataklar arasında stres azaltıcı etkiye sahip seçeneklerden, tam ortopedik yataklara kadar geniş bir yelpazedeki ürün seçeneklerinden size en uygun olanı tercih edebilir, mışıl mışıl uyumanın tadını çıkarabilirsiniz.